Rabu, 3 Oktober 2012

Aiskrim Malaysia

Kenapa ia dipanggil aiskrim Malaysia?...Haaa..betul sbb hanya kat Malaysia je boleh jumpa aiskrim ni dan hanya orang Malaysia je yg tau buat, ikat ketat2 jadi demoks dan boleh bantai buat perisa ape je...hahaha..suka hati ntah2 mmg ada sejarahnya kot..


Dulu2 my mum pernah buat dan jual aiskrim ni. Perisa yang selalu menjadi kegilaan budak2 kecik lepas main bola ialah masam masin (sekarang je org panggil asam boi), ada lagi asam mangga yg kering warna kuning..apa tah dipanggil. Sebatang aiskrim jual 10 sen. Kira untung juga sbb harga gula masa tu masih murah lagi..kihkihkih.

Bahan yg wajib ada..milo, susu pekat dan ofkos plastik aiskrim..

Aiskrim ni..huish..kalu masuk dlm anak tekak dari makan sebatang, nak lg sebatang dan lagi dan lagi dan lagi. Perisa yang famous di kalangan anak kecik adalah milo..tak tau kenapa..asal saya nak buat aiskrim je, anak minta buat aiskrim milo. Tak pernah sebut nak perisa strawberi ke, oren ke, apa ke..balik2 milo..kira surrender lah..milo pun milo la.

Nak buat aiskrim milo sangat senang tapi nak kena pandai bancuh. Milo kena pekat dan kena manis. Kalau tak manis, dah sejuk nanti rasa macam makan ais batu. Pastu ikat pun ada cara. Tak kena gaya, aiskrim jadi leper. Dah tuang milo dalam plastik, tinggal sikit angin dalamnya. Pastu pusing lebihan plastik yg kat atas pastu ikat ketat2. Baru la demoks..pastu masuk dalam peti sejuk.


Walaupun ia hanya aiskrim, cabaran yang dihadapi oleh ibu2 di seluruh Malaysia amat la dahsyat..why?Ni la sbbnye

1. Tak sampai sehari aiskrim akan licin dalam peti ais sbb anak2 belasah dulu sblm mak dgn ayah dia sempat merasa..
2. Anak2 langsung tak usik air masak. Balik2 aiskrim..balik2 aiskrim...
3.  Tak nak makan..kenyang makan aiskrim..yalah..perut tu dah penuh dgn air..
4. Peti tak sempat sejuk..jap2 bukak, jap2 bukak..hehe..

Banyak lagi isi2 penting..tapi cukup la 4 ni aje. Kalau ingat 4 perkara ni, saya kena fikir berkali2 nak buat. Sampai buat perjanjian sehari 2 batang je..tapi..emmmm..bila dah ada dlm peti, janji tu buat2 lupa.

Kak Lia my sil..dia pun dilema cam saya. Lagi pulak 3 hero. Kesimpulannya, aiskrim ni memang best sbb mampu buat budak2 makan berbatang2. Kalau aiskrim dalam tapewe..satu cawan je dah..sebab ape?..sebab muak. Tapi aiskrim ni takkan muak sebab rasanya betul2 original, takde pengawet dan sendiri buat. Kalau sendiri buat, ada berani nak cakap muak..hehe..! Jom buat aiskrim Malaysia..





3 ulasan:

  1. terbaik la posting ni, sejak baca posting ni saya dah pandai ikat ais krim malaysia ni, dah tak kendur dah

    BalasPadam
  2. 3x ulang baca masih x dpt mcmana cara nak ikat demok tu. Sguh bijak cara penulis menyembunyikan teknik ikat demok dlm penulisan beliau hingga x dpt dikesan. Saya berasa kagum dan terharu demok.

    BalasPadam
  3. 3x ulang baca masih x dpt mcmana cara nak ikat demok tu. Sguh bijak cara penulis menyembunyikan teknik ikat demok dlm penulisan beliau hingga x dpt dikesan. Saya berasa kagum dan terharu demok.

    BalasPadam